Zpět na výpis článků
|

Bylinné čaje

Otevřít galerii

Podzim je ten pravý čas k tomu, abychom začali využívat zásoby bylinek, sklízených v letních měsících. Víte, jak správně bylinné čaje připravovat, a že bylinným pomocníkům bychom měli za jejich pomoc s naším zdravím poděkovat?

Nálev, odvar nebo macerát?

Pro přípravu bylinných prostředků používáme přednostně čerstvé bylinky, teď na podzim, a pak v zimě, však většinou máme k dispozici jen sušené. Neměly by být starší než jeden rok, při delším skladování ztrácí své účinky. Ani staré bylinky ale nevyhazujeme, dají se použít jako přísada do koupele nebo je jednoduše nasypeme do kompostu.

Z měkkých částí bylin (květy, listy, nať) obvykle připravujeme nálev. Na jeden šálek použijeme zpravidla vrchovatou čajovou lžičku suchých bylinek, čerstvých pak dvojnásobné množství. Nádobu nevybíráme kovovou, ale skleněnou, porcelánovou, kameninovou nebo smaltovanou. Co nejčistší vodu přivedeme k varu a krátce necháme povařit (do jedné minuty), aby unikl chlór či jiné plyny, a usadil se vápník. Nádobu předehřejeme vypláchnutím horkou vodou. Bylinky zalijeme a nádobu ihned přikryjeme, aby silice nevyprchaly, a necháme 10 až 15 minut vyluhovat. Pak vše scedíme přes nekovové sítko.

 Z tvrdých částí rostlin (kořeny, kůra, semena) připravujeme odvar: byliny vaříme přikryté pokličkou po dobu pěti až dvaceti minut.

Macerace je třetí způsob přípravy čaje. Jde o luhování za studena: trvá dlouho (i několik hodin), čaj je ale velmi jemný. Je to nejšetrnější způsob, ale rizikový z hlediska mikrobiálního.

Jak čaje užívat

Bylinné čaje nejlépe působí ve slabé koncentraci. Neplatí, že čím silnější čaj, tím silnější účinek, spíše naopak. Při předávkování mohou mít i opačný a nebezpečný účinek. Čaj pijeme po doušcích teplý nebo studený, 3x až 5x denně. Většina bylinkových čajů se pije mimo jídla, nejlépe nalačno. Tak se účinné látky neředěné stravou nejrychleji vstřebávají a rychleji dostávají do krve. Před jídlem 5-15 min. se pijí čaje, které mají zlepšit tvorbu trávicích šťáv, peristaltiku trávicích orgánů a hladký chod trávení. Po jídle se pijí čaje mající za úkol zlepšit práci jater při zpracování potravy. Většina odborníků doporučuje bylinné čaje nesladit, někteří připouštějí možnost přisladit medem.

Ve srovnání s léky bylinky zabírají pomaleji. Pijete-li vyluhované léčivé rostliny, věřte jim a buďte trpěliví. Výraznější pozitivní výsledky očekávejte po 14 dnech pitné kúry. Čaj pijeme vždy v klidu, snažíme se při tomto obřadu ztišit svoji mysl a rozehřát srdce. Ti, co věří ve vyšší sílu, obrátí přitom své myšlenky vzhůru a poprosí za své zdraví i o to, aby byli prospěšnější světu. Lze například říci:“Bylinky, prosím, pomozte mně.“ 

Říká se, že bylinky si nás najdou. Nepomáhají jen svými prospěšnými látkami, které obsahují: v nematerialistickém pojetí jde o jejich éterné síly (pojem od Rudolfa Steinera). Tím lze vysvětlit v některých případech až jejich zázračnou moc. Otevřít se vůči těmto silám znamená bylinkám věřit, chovat se k nim s úctou, být jim vděčný a poděkovat.

Další články

Všechny články
Podzimní jarmark Plastia
Filozofie pěstování
19. záříVšichni
Naložte si vlastní zelí
Filozofie pěstování
1. listopaduZačátecník
Plastia + Jiří Pelcl = Urbalive. Design ve jménu udržitelnosti.
Filozofie pěstování
2. březnaVšichni
Co se spadaným listím? Vyrobte si listovku!
Filozofie pěstování
8. listopaduZačátecník
Permakultura I.
Život v zahradě
24. listopadu
Vyberte si správně osivo na příští sezonu
Zahrada
12. ledna