Nejen na právě uvolněné záhony, ale také do větších nádob lze vysévat zeleninu ještě teď, na přelomu srpna a září. Stačí vybrat správnou odrůdu a sklízet můžeme až do zimy.
Důležité je vybrat zeleninu, která má jen krátkou vegetační dobu a zároveň dostatečně otužilou odrůdu, aby nepřízeň zvládla podzimního počasí. Práci s výsevem si můžeme ulehčit použitím výsevního pásku: po vzejití pak není nutné rostlinky dál jednotit.
Jakou zeleninu vyséváme právě teď?
Ředkvičky: odrůdy určené po podzimní výsevy jsou nabízeny v mnoha barevných i tvarových variantách.
Listový špenát: pro průběžnou sklizeň jej můžeme vysévat postupně. Špenátu nevadí ani nízké teploty, zimní odrůdy dokonce spolehlivě přezimují.
Štěrbák zahradní neboli endivie.
Bílé ředkve: pro podzimní výsevy této křehké zeleniny je třeba vybrat odrůdu s krátkou vegetační dobou.
Brukev vodnice: v minulosti velmi oblíbená zelenina, která chutí připomíná keluben. Dobře se skladuje.
Hlávkový salát: je třeba vybírat ozimé odrůdy, které se brzy zavinují a v našich podmínkách dokáží dobře přezimovat.
Kozlíček polníček: chutná listová zelenina, která se používá podobně, jako salát. Přezimuje a z podzimních výsevů sklízíme polníček ještě na jaře.
Roketa setá: rychle rostoucí pikantní listová zelenina.
Cibule: podzimní výsev ozimé odrůdy umožní velmi ranou sklizeň cibule napřesrok, v kuchyni se pak využívá také před koncem vegetační doby v podobě čerstvé natě.
Cibule sečka: mrazuvzdorná naťová cibule, která se dá sklízet celoročně.
Pro výsevy zeleniny není pozdě, pokud ale vzhledem k počasí nestihne vyrůst do běžné velikosti, můžeme ji konzumovat i ve formě výhonků nebo mladých rostlin: chutné jsou například lehce pálivé mladé rostlinky ředkvičky, drobné lístky rokety i křehký mladý salát. Tak co, pustíte se letos s námi do podzimních výsevů?