Zpět na výpis článků
|

Čajové směsi pro sychravé počasí

Otevřít galerii

Pokud jste si přes léto nasušili bylinky, teď je ten správný čas začít jejich sílu využívat. Kromě jednodruhových čajů si můžete namíchat také nejrůznější směsi. Pojďte se s námi inspirovat!

Čajové směsi podle Dědka kořenáře:

Směs pro dobrou mysl
Složení: dobromysl, máta, meduňka, bezinky
Použití: Na uklidnění při stresech, pro lepší spánek a usnutí, při dlouhotrvajícím stresu jako jsou zkoušky, kontroly, exponované práci s lidmi, setkání s blbcem, když se vám třesou kolena

Směs pro pití jen tak
Složení: šípek, list černého rybízu, kopřiva, přeslička, jahodník, šalvěj, bezinky, řepík
Použití: Vhodný pro pití na doplnění tekutin a preventivní pití zejména v zimě,
Zmírňuje revmatické potíže, bolící svaly a vazy, bolesti kloubů a páteře, působí preventivně na virózy a nachlazení, zbavuje tělo kyseliny močové.

Směs tymiánová
Složení: tymián, šípek, měsíček, řepík, šalvěj, heřmánek, máta
Čaj se připravuje jako nálev. Spaříme vařící vodou a necháme asi 10 min. vyluhovat. Pijeme vícekrát denně nejlépe mimo jídlo.
Použití: Na zvýšení imunity, při virózách, zánětech, rakovině  i preventivně. Na akutní prevenci k prudkému zvýšení obranyschopnosti ( před a po návštěvě zachřipkovaného prostředí), když v těle probíhá nějaký zánět nebo  celkové onemocnění. Zlepšuje imunitu při poruchách viry nebo bakteriemi, plísněmi, rakovinou, kousnutí klíštětem…

Šípkový čaj
Svým obsahem vitaminu C šípek vytváří odolnost proti rýmám, infekcím, chřipce, nachlazení. Pijeme  ho i preventivně k posílení organismu. Působí mírně projímavě a zlepšuje krevní oběh (studené končetiny).
Čaj připravujeme několika způsoby z celých nebo drcených šípků. Nevýhodou drcení je, že čaj musíme filtrovat přes filtrační papír nebo velmi jemné sítko kvůli drobným chloupkům.
1. 10g (asi 10 šípků) celých nebo drcených necháme vyluhovat v půl litru studené vody 1 hodinu i déle. Pak  krátce necháme přejít varem a luhujeme další čtvrt hodinu.
2. Spaříme šípky asi 70˚C teplou vodou s necháme půl hodiny luhovat
3. Nejšetrnější vůči vitaminu C je studený výluh drcených šípků několik hodin. Podruhé můžeme šípky znovu
    použít podle výše uvedených receptů.

Česká venkovská směs
Jahodník lesní, divizna, jitrocel, máta peprná, heřmánek pravý, řebříček obecný, třezalka tečkovaná, lípa srdčitá.
Jahodník čistí krev a ledviny, pomáhá při zánětu střev, průjmech, doporučuje se chudokrevným
Divizna léčí záněty průdušek, zahlenění, kašel, chrapot. Dobrá při nachlazení
Jitrocel pomáhá při zahlenění, chronickém kataru průdušek, kašli, i při špatném trávení
Máta peprná působí dezinfekčně, tlumí křeče, mírní nadýmání, povzbuzuje vylučování žluče, je osvěžující
Heřmánek je všelék. Tlumí nadýmání, střevní a žaludeční katar, bolesti při ledvinových potížích, menstruaci, svalových křečích. Je vhodný při zánětu nosních dutin, rýmě, nachlazení, revmatické bolesti, posiluje nervy, pomáhá játrům.
Řebříček uvolňuje křeče, povzbuzuje žaludeční šťávy a žluč, upravuje krevní oběh. Působí při nechutenství, průjmu, nadýmání. Zvyšuje srážlivost krve.
Třezalka příznivě ovlivňuje výměnu látkovou, vylučování žluči, zlepšuje krevní oběh, pomáhá žaludku, játrům, je vhodná i na potíže ledvin a upravuje krevní tlak. Celkově posiluje
Lípa působí protizánětlivě, potopudně, rozpouští hleny, dobrá při nachlazení, kašli, zánětu průdušek, nemocech ledvin a močového měchýře.Čajová směs podle bylináře a léčitele Josefa A. Zentricha
2 díly listu lesního ostružiníku, 1 díl listu lesního jahodníku a lesního maliníku. Takový čaj však má mdlou chuť. Dochucující složky střídáme. Jednou přidáme trochu tymiánu a majoránky, podruhé špetku bazalky, jindy skořici, badyán, vanilku a hřebíček. Větrovou chuť dodá máta a anýz. Taky dbáme o mírné okyselení např. jablečnými slupkami.

Heidelbergova sedmibylinková hvězda
Pelyněk pravý, řebříček obecný, jalovec, fenykl, anýz, kmín, bedrník
Používá se prášek z bylin. Na šálek půl čajové lžičky zalít vařící vodou a nechat 5 min. louhovat. Pije se 3x denně. Taky možné položit prášek na jazyk a nechat rozpustit.
Pomáhá při léčení štítné žlázy, čistí a dezinfikuje žaludek, ledviny a střeva, podporuje přirozené zpracování potravy, zabraňuje vzniku větrů, podporuje pravidelnost stolice, Zabraňuje vzniku nežádoucího metabolismu, kýly, hemeroidů, křečí, křečových žil, revmatismu, pakostnici, průjmu, senné rýmy a pylové alergie. Preventivně působí proti chřipce, kataru horních cest dýchacích. Pomáhá při léčení diabetes, podporuje zrak a zabraňuje kožním problémům.

Další články

Všechny články
Můj kompost
Zahrada
11. červenceVšichni
Podzimní jarmark Plastia
Filozofie pěstování
19. záříVšichni
Plastia + Jiří Pelcl = Urbalive. Design ve jménu udržitelnosti.
Filozofie pěstování
2. březnaVšichni
Povídání o kompostování 17. 10. 2016 v Praze
Filozofie pěstování
22. záříVšichni
Co se spadaným listím? Vyrobte si listovku!
Filozofie pěstování
8. listopaduZačátecník