Moje jedlá lesní zahrada se rozkládá na ploše něco málo přes půl hektaru na kraji malé vesnice na Mladoboleslavsku. Na severní polovině se nachází zbytek velkého sadu, který založila babička někdy brzy po válce, jižní polovinu tvoří bývalé babiččino pole, dříve v pronájmu zemědělského podniku.
Podceňovanou a zatím jen málo využívanou oblastí jsou netradiční produkty, které zahrada poskytuje. Mám na zejména mysli jedlou louku a jedlé části keřů a stromů. Níže druhy, které lze v zahradě téměř po celý rok sklízet a používat do salátů, polévek a dalších pokrmů. Tyto rostliny jsou energeticky silné a bohatší na obsah vitamínů či minerálů než zelenina ze supermarketu, která dle mého názoru šlechtěním pro chuť a velikost tyto látky ztrácí.
Informace čerpám zejména z publikace „Kniha osvědčených bylinkových receptů“ od Siegrid Hirsch. Zatím jsem z uvedených divoce rostoucích bylin a částí keřů a stromů ochutnal asi tři čtvrtin a ve shodě s výsledky testů, které s divokými bylinami prováděli jiní, nejchutnější jsou listy česneku medvědího. Dále mi chutnaly velmi mladé listy pampelišky, ptačinec žabinec, mladé listy křenu, penízek a sléz. Jedlé květy rostou i v zahradě u domu: výborné jsou květy a listy lichořeřišnice, rovněž poupata denivky, květy fialek, lístky rozchodníku či netřesku. Jedlá je většina květů ale experimentovat lze až po konzultaci s odbornou literaturou. Kolem domu roste i hodně jedovatých rostlin, namátkou například čemeřice, náprstník, oleandr nebo konvalinka. Nicméně doporučuji se nebát a obzory svého jídelníčku rozhodně rozšírit.
Příklady jedlých rostlin, vhodných ke konzumaci:
Sedmikráska - Lístky jako zelenina do polévek, tvarohové pomazánky, bylinkového másla, květy i lístky do salátu, z mladých lístků špenát.
Řebříček - Mladé lístky do polévek a salátu.
Měsíček - Květy do salátu a polévek, poupata jako kapary.
Jitrocel - Mladé listy do polévek, nádivek, omelet, salátů.
Lnice květel - Mladé výhonky jako zelenina.
Pampeliška - Mladé listy ještě bez mléka do salátu, dochutit citronem, listy i stonky do pizzy, závinu Lze i vařit. Kořen usušit a upražit na kávovinu, oloupaný kořen je chutný i zasyrova.
Hluchavka bílá - Mladé listy květy do salátu, polévky, na špenát.
Kopřiva - Špenát z mladých listů, listy do polévky, listy do salátu (předem poválet mezi mokrými utěrkami. Usušené a na prášek rozemleté listy lze přidávat téměř do každého jídla).
Kostival - Špenát z mladých listů a výhonků, mladé listy do salátu nebo závinu, květy do salátu jako ozdoba.
Plicník lékařský - Listy do salátu nebo vařené.
Sléz přehlížený - Listy do salátu, lze sklízet i v zimě.
Křen selský - Mladé listy do salátu.
Česnek medvědí - Listy i cibulky do salátu.
Brutnák lékařský - Mladé listy do salátu.
Lebeda - Listy na salát a do špenátu.
Lopuch - Mladé stonky chutnají jako kedlubna, řapíky listů jako chřest uvařit, kořeny vařené s mrkví.
Popenec břečťanovitý - Jedlé listy a květy, v malém množství do špenátu, polévek, omelet, čerstvá k bramboru, sýru.