Zpět na výpis článků
|

Chvála jitroceli

Otevřít galerii

Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata) je v naší středoevropské přírodě jednou z nejběžnějších rostlin. Na zahradách ho často zbavujeme jako nepotřebného plevele, jeho využití by přitom mohlo být opravdu široké.

Jitrocel je nenápadná vytrvalá bylina, typická růžicemi přízemních listů, ze kterých vyrůstají na průřezu pětihranné kvetoucí stvoly. Právě podlouhlé špičaté listy se od června do srpna sbírají a následně používají zejména do čajových směsí při nemocech dýchacích orgánů. Zevně pak pomůžou ve formě obkladu na špatně se hojící rány. Sušení jitrocelových listů není snadné: jsou velmi choulostivé a snadno hnědnou, čímž se droga znehodnocuje. Mnohem jednodušší variantou jak si uchovat léčivé vlastnosti jitrocele, je připravit si během prázdnin domácí sirup: slizové látky v bylině obsažené uvolňují hleny - v průběhu sychravého podzimu se voňavá medicína určitě bude hodit. 

Výroba sirupu krok za krokem

Nejprve je nutné opatřit si základní surovinu, tedy jitrocelové listy. Důležité je, vybrat si pro sběr co možná nejméně znečištěné stanoviště. Sbírané listy by měly být zdravé a nepoškozené, rozhodně ne vlhké – nesklízíme tedy za ranní rosy ani po dešti. Jitrocel je náchylný na zapaření, lepší variantou než igelitový sáček je pro sběr košík, nebo plátěný či papírový pytlík.
Samotný jitrocelový sirup je možné vyrobit podle mnoha receptur. Pro tu nejjednodušší variantu postačí opatřit si natrhané lístky jitrocele a cukr, nebo med. Listy napěchujeme do sklenice a vrstvu zasypeme cukrem nebo zalijeme medem. Vše opakujeme až do chvíle, kdy je sklenice plná, každou vrstvu pečlivě stlačíme. Poté sklenici neprodyšně uzavřeme a postavíme na teplé místo, nejlépe na okenní parapet. V následujících dnech pak můžeme pozorovat, jak listy jitrocele postupně sesedají a pouští do cukru hnědou šťávu. Po dvou až třech týdnech je hotovo: stačí listy vyndat a sirup přes plátýnko přecedit do jiné nádoby. V lednici by pak voňavá medicína proti kašli měla vydržet po celou zimu.

Jitrocel na talíři

A pokud se vám do výroby sirupu nechce, vězte, že jitrocel můžete využít také v kuchyni. Čerstvé mladé lístky se slabě nahořklou chutí oživí saláty a pomazánky, dají se rovněž smažit či jinak tepelně upravovat. Kromě listů se konzumují také mladá květenství nebo jitrocelová semínka.

Další články

Všechny články
Blankytná hvězda našich zahrad
Zahrada
28. červenceVšichni
Moje setkání s bylinkami: divizna
Bylinky
14. listopaduZačátecník
Vůně - prchavý luxus...
Zahrada
27. červnaVšichni
Kouzlo kvetoucích měst
Okrasné květiny
31. březnaVšichni
Nepostradatelný bez
Okrasné květiny
22. srpnaZačátecník