Moje jedlá lesní zahrada se rozkládá na ploše něco málo přes půl hektaru na kraji malé vesnice na Mladoboleslavsku. Na severní polovině se nachází zbytek velkého sadu, který založila babička někdy brzy po válce, jižní polovinu tvoří bývalé babiččino pole, dříve v pronájmu zemědělského podniku.
V minulém díle seriálu o Jedlé lesní zahradě jsme si ukázali divoce rostoucí rostliny, které se dají konzumovat. Pojďme si představit druhou polovinu "jedlého seznamu":
Smrk, borovice, jedle, modřín - mladé výhonky na čaj a sirup
Javor - květy, mladé výhonky a listy do salátu
Jeřáb - květy do salátu
Olše - mladé listy do zeleniny a salátu (hořké), semena syrová nebo vařená
Topol - mladé výhonky a poupata do salátu
Vrba - mladé výhonky nasekané v malém množství do salátu
Jasan - nezralé plody jako zelenina, čerstvá semena jako koření
Černý bez - květy obalené k smažení (kosmatice) nebo na limonádu nebo sekt
Violka trojbarevná - květy listy do salátu
Hloh - květy a poupata do salátu
Hvozdík - květy do salátu
Jahodník - květy a listy do salátu
Jestřábník - květy a mladé listy do salátu
Jetel - mladé lístky do salátu
Kapradina - mladé zakroucené výhonky jako zelenina
Kokoška pastuší tobolka - celá rostlina jako zelenina
Penízek - celá rostlina jedlá syrová i vařená, i kořen do salátu
Kopretina - okvětní lístky do salátu, listová růžice do salátů a polévek
Maliník - mladé listy do salátu
Ostružiník - květy jako jedlá dekorace
Přeslička - mladá do polévky a salátu
Ptačinec žabinec - mladá nať a květy do salátu nebo zeleninových jídel
Pýr - čerstvé listy jako zelenina na salát
Rozrazil - květy a listy do salátu, polévek, k vaječným pokrmům
Šípek - mladé listy do salátu a zeleninových jídel, jedlé jsou i okvětní lístky
Rybíz - listy a poupata do salátu, polévek a zeleniny
Třezalka - květy do salátu, mladé listy do zeleninových pokrmů
Vojtěška - mladé listy v malém množství do zeleninových salátů, květy jedlá dekorace, vařená do zeleninových jídel
Divizna - květy jako jedlá dekorace
Hořčice - mladé listy a květy do salátu, poupata do zeleninových pokrmů
Len - mladé výhonky do salátu
Svízel - lístky, květy do salátu