Zpět na výpis článků
|

Jedlá lesní zahrada VII.

Otevřít galerii

Moje jedlá lesní zahrada se rozkládá na ploše něco málo přes půl hektaru na kraji malé vesnice na Mladoboleslavsku. Na severní polovině se nachází zbytek velkého sadu, který založila babička někdy brzy po válce, jižní polovinu tvoří bývalé babiččino pole, dříve v pronájmu zemědělského podniku.

V minulém díle seriálu o Jedlé lesní zahradě jsme si ukázali divoce rostoucí rostliny, které se dají konzumovat. Pojďme si představit druhou polovinu "jedlého seznamu":

Smrk, borovice, jedle, modřín - mladé výhonky na čaj a sirup

Javor - květy, mladé  výhonky a listy do salátu

Jeřáb - květy do salátu

Olše - mladé listy do zeleniny a salátu (hořké), semena syrová nebo vařená

Topol - mladé výhonky a poupata do salátu

Vrba - mladé výhonky nasekané v malém množství do salátu

Jasan - nezralé plody jako zelenina, čerstvá semena jako koření

Černý bez - květy obalené k smažení (kosmatice) nebo na limonádu nebo sekt

Violka trojbarevná - květy listy do salátu

Hloh - květy a poupata do salátu

Hvozdík - květy do salátu

Jahodník - květy a listy do salátu

Jestřábník - květy a mladé listy do salátu

Jetel - mladé lístky do salátu

Kapradina - mladé zakroucené výhonky jako zelenina

Kokoška pastuší tobolka - celá rostlina jako zelenina

Penízek - celá rostlina jedlá syrová i vařená, i kořen do salátu

Kopretina - okvětní lístky do salátu, listová růžice do salátů a polévek

Maliník - mladé listy do salátu

Ostružiník - květy jako jedlá dekorace

Přeslička - mladá do polévky a salátu

Ptačinec žabinec - mladá nať a květy do salátu nebo zeleninových jídel

Pýr - čerstvé listy jako zelenina na salát

Rozrazil - květy a listy do salátu, polévek, k vaječným pokrmům

Šípek - mladé listy do salátu a zeleninových jídel, jedlé jsou i okvětní lístky

Rybíz - listy a poupata do salátu, polévek a zeleniny

Třezalka - květy do salátu, mladé listy do zeleninových pokrmů

Vojtěška - mladé listy v malém množství do zeleninových salátů, květy jedlá dekorace, vařená do zeleninových jídel

Divizna - květy jako jedlá dekorace

Hořčice - mladé listy a květy do salátu, poupata do zeleninových pokrmů

Len - mladé výhonky do salátu

Svízel - lístky, květy do salátu

Další články

Všechny články
Plastia + Jiří Pelcl = Urbalive. Design ve jménu udržitelnosti.
Filozofie pěstování
2. březnaVšichni
Povídáme si o městském ptactvu v Praze 1.3.2017
Život v zahradě
2. únoraVšichni
Zimní zahrada jako potěšení po celý rok
Život v zahradě
19. ledna
Vyberte si správně osivo na příští sezonu
Zahrada
12. ledna
Tradice barborek: „oprašte“ milý zvyk!
Život v zahradě
1. prosinceZačátecník
Podzimní jarmark Plastia
Filozofie pěstování
19. záříVšichni